Plan voor Agora-onderwijs in regio Venlo

Mede op initiatief van de Venlose Carine Verbruggen is er een aanvraag bij het Ministerie van Onderwijs ingediend om een Agora-school op te richten in de regio Venlo.

Verbruggen is zelf oud-docent op een middelbare school en haar vielen twee dingen op aan het onderwijsaanbod in Venlo. Qua basisscholen valt er nog wel wat te kiezen. Zo zijn er in de gemeente onder meer Montessori-, Rudolf Steiner- en Jenaplan-basisscholen. ‘Maar in het voortgezet onderwijs bieden de drie middelbare scholen in essentie dezelfde onderwijsvorm aan’, zegt Verbruggen.

Dat is het klassieke onderwijs waarbij de leraar voor de klas staat en iets uitlegt aan de leerlingen, wat bij Agora juist niet de bedoeling is. Die onderwijsvorm kent geen vakken, geen rooster en geen huiswerk. Leerlingen bedenken een eigen onderzoeksvraag en bespreken dan met de leraar hoe ze die gaan beantwoorden.

Het idee is dat de leerling zo leert wat hij of zij zelf belangrijk vindt. Het proces naar dat antwoord is belangrijker en gaandeweg krijgt de leerling toch allerlei kennis mee. Zo wil Raven, de dertienjarige dochter van Verbruggen, alles weten over haar passies ballet en dans. ‘Ik zou graag willen weten waar ballet vandaan komt, hoe spitzen (balletschoenen, red.) worden gemaakt en ik wil graag Frans leren omdat in het ballet veel Franse termen voorkomen’, zegt Raven. ‘Als ik op een Agora-school zou zitten, zou ik dat allemaal willen leren. Ook biologie vind ik belangrijk, omdat het voor dans en ballet belangrijk is om het menselijk lichaam te kennen.’

Raven zit nu nog op het Blariacumcollege en staat bij Agora Roermond op de wachtlijst. Op het Blariacum voelt ze zich niet thuis en ze hoopt dus dat het plan van haar moeder gauw leidt tot een school in Venlo.

Vanavond in het nieuws een uitgebreide reportage over Carine en Raven Verbruggen en hun wens om Agora-onderwijs te krijgen in de regio Venlo.

Bron: omroepvenlo.nl